Wegens COVID-19 nemen wij maatregelen die impact hebben op onze dienstverlening. Klik hier voor alle informatie.
I.v.m. Hemelvaart worden bestellingen geplaatst na 11 mei 15.00 uur, vanaf maandag 17 mei geleverd.

Kabeldetector kopen: welke is de beste keuze?

Geschreven door Ronald 16-04-2021 0 Reacties Alles over kabels detecteren,

Een kabeldetector kopen doe je natuurlijk niet elke dag. Je wilt je dan ook van tevoren goed oriënteren op de markt om op die manier goed beslagen ten ijs te komen. Maar welke kabelzoeker of kabeldetector is nu de beste? Wij helpen je hier graag bij, bijvoorbeeld door middel van dit blogartikel. Hierin kun je aan de hand van slechts vijf stappen eenvoudig tot de ultieme kabeldetector komen.

 

Kabeldetector kopen: aankoopadvies | Visser Assen

 

Als je werkzaam bent in of met de nutssector, of op een gegeven moment een schep of minikraan in de grond moet zetten, moet je ervoor zorgen dat er voldoende voorzorgsmaatregelen worden genomen. Dit natuurlijk om risico's voor personen, als gevolg van mogelijke ondergrondse gevaren zoals ondergrondse kabels, op het werk te voorkomen. Het gebruik van de juiste kabeldetector zorgt voor de veiligheid van jou en je collega's en helpt jou kostbare reparaties en vertragingen te voorkomen. Maar hoe kies je nu de juiste kabelzoeker? Door het stellen en beantwoorden van een aantal vragen!

 

  1. Hoe nauwkeurig moet de kabelzoeker zijn?

Overweeg van tevoren welke werkzaamheden je wilt gaan verrichten en denk na over de afstanden waarover je het liefst zou willen traceren. Hoe zit het met de diepte van de verborgen kabels en leidingen? Moet je die diepte ook kunnen meten?

 

De meest standaard kabeldetector in ons ruime assortiment kabeldetectoren van C.Scope geven jou de verborgen locatie van alle gedetecteerde kabels en leidingen. Deze basic kabelzoekers werken meestal op een frequentie van 33 kHz. Eventueel kun je de mogelijkheden van de kabeldetector vergroten door middel van de aanschaf van een extra signaalgenerator of signaalgever.

 

Maar als je iets meer mogelijkheden nodig hebt, zijn er modellen die extra frequenties kunnen uitzenden en signalen over grotere afstanden kunnen detecteren. Bovendien leveren wij kabeldetectors die in staat zijn om een ​​diepte-uitlezing te geven.

 

  1. Ga je de kabeldetector los gebruiken of met een signaalgever?

De beste methode om verborgen kabels en leidingen op te sporen is natuurlijk met behulp van een kabelzoeker en een signaalgenerator. Het is slechts een advies, en dit betekent natuurlijk niet dat je deze moet gebruiken. Wel is het zo dat als je een signaalgever gebruikt, je om en nabij de 50 procent meer kans hebt een verborgen leiding of kabel te vinden. Dit komt omdat een kabeldetector uitsluitend kabels weet te detecteren waar stroom doorheen loopt.

 

Een signaalgever, signaalgenerator – een begrip dat ook weleens met de merknaam 'Genny' wordt aangeduid – is een handzaam apparaat dat met behulp van speciale klem een zwakke stroom door een leiding of kabel laat gaan. Hiervoor zul je dus wel het eindpunt van de nutsleiding moeten weten te vinden. Omdat je dus zelf actief een signaal genereert, kunnen verborgen leidingen en kabels nog vele malen beter kunnen worden opgespoord.

 

LET OP! Het is hierbij van groot belang dat je te allen tijde de juiste combinatie van signaalgenerator en kabeldetector gebruikt. Uiteraard zijn onze speciaal samengestelde kabeldetectiesets al volledig op elkaar afgestemd

 

Alles over kabeldetector kopen | Visser Assen

 

  1. Wil je alleen verborgen kabels opsporen of wil je deze gegevens ook kunnen opslaan?

Iedere kabeldetector in ons enorme aanbod van C.Scope kabelzoekers is uiteraard uitstekend in staat om verborgen kabels en leidingen op te sporen. Vervolgens pak je een spuitbus markeringsverf en markeer je de gevonden locaties voor bijvoorbeeld de landmeter die een kaart zal gaan opstellen, om zo te voorkomen dat een van je collega's een kabel of leiding doormidden steekt.

 

Wil je naast het detecteren van kabels ook de meetgegevens kunnen opslaan en later willen inzien op bijvoorbeeld je computer? Dan heb je wellicht meer iets aan de wat geavanceerdere modellen kabeldetector van C.Scope. Deze kunnen bijvoorbeeld beschikken over een interne opslag en soms wordt zelfs de exacte GPS-locatie opgeslagen. Alles om maar genoeg bewijslast te kunnen overleggen mocht er onverhoopt toch iets verkeerd gaan.

 

  1. Hoe ervaren ben jij of een van je collega's met het gebruik van een kabeldetector?

Je hoeft gelukkig geen expert te zijn om met een kabelzoeker overweg te kunnen. Toch is het wel belangrijk op zijn minst over voldoende basiskennis te beschikken om een kabelzoeker te gebruiken. Als je nog niet veel ervaring hebt, is het vaak het beste om met een eenvoudige kabeldetector te beginnen en hiermee vertrouwd te raken, voordat je een upgrade naar een geavanceerdere kabeldetector uitvoert. Het heeft geen zin om geld uit te geven aan iets wat je toch niet kunt of zult gebruiken.

 

  1. Kabeldetector kopen: wat zijn eigenlijk je wensen?

Wat natuurlijk altijd verstandig is om te doen, is gewoon een wensenlijstje samen te stellen met de eigenschappen van een kabelzoeker die specifiek voor jouw werkzaamheden van belang zijn. Zo kun je een keuze maken uit een basic kabeldetector, of juist een kabeldetectie-systeem met dieptemeting, datalogging en GPS. Neem er dus even rustig de tijd voor, en bepaal aan de hand van je lijstje met wensen een voor jou relevante kabeldetector. Maak vervolgens gebruik van de onderstaande tabel, en je komt zo uit op de ideale kabelzoeker voor jou!

 

Wensen kabeldetector CXL3 DXL3 CXL4 CXL4-D CXL4-DBG DXL4-D DXL4-DBG MXL4-D MXL4-DBG
 Kabeldetector zonder dieptemeting
 Voordelig model, 3 zoekstanden, jaarlijks kalibreren                
 4 zoekstanden, geen kalibratie vereist                
 4 zoekstanden, geen kalibratie vereist, met datalogging                
 4 zoekstanden, geen kalibratie vereist, met datalogging, bluetooth en GPS                

 Kabeldetector met dieptemeting
 Voordelig model, 3 zoekstanden en dieptemeting, jaarlijks kalibreren                
 4 zoekstanden en dieptemeting, geen kalibratie vereist, met datalogging                
 4 zoekstanden en dieptemeting, geen kalibratie vereist, met datalogging, bluetooth en GPS                
 4 zoekstanden en dieptemeting, 6 uitgangsfrequenties, geen kalibratie vereist, met datalogging                
 4 zoekstanden en dieptemeting, 6 uitgangsfrequenties, geen kalibratie vereist, met datalogging,  bluetooth en GPS                

 

Kabeldetector aanschaffen: conclusie en aanbevelingen

Naarmate de eisen steeds meer gereguleerd worden, is het logisch om de beste en meest recente technologie voor het lokaliseren van kabels en leidingen aan te schaffen. Toch is het belangrijk om alle bovenstaande factoren in overweging te nemen. Je moet ervoor zorgen dat je de kabeldetector kiest die de veiligheid garandeert, maar ook past bij jouw behoeften en budget.

 

Heb je na het lezen van dit blogartikel nog vragen over de aanschaf en het gebruik van een kabeldetector? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

 

Kabeldetectoren bekijken ►

 

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600