-
Je hebt nog geen producten in je winkelwagen.
Hoe georganiseerd men ook te werk gaat, het blijkt helaas nog al te vaak mis te gaan tijdens het verrichten van graafwerkzaamheden. Graafschade is dan ook nog altijd een groot probleem. Gelukkig kun je je met behulp van een kabelzoeker heel wat leed en schadeclaims besparen.
Nederland is een van de dichtstbevolkte landen ter wereld. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat het onder het maaiveld ook een drukte van belang is. Onder de grond liggen tal van ondergrondse leidingen en kabels voor onder andere elektriciteit, centrale antenne, internet, telefoon, ADSL en gas.
Helaas zijn deze ondergrondse leidingen lang niet altijd even goed in kaart gebracht. Het komt dan ook helaas regelmatig voor dat deze leidingen en kabels tijdens graafwerkzaamheden worden beschadigd. Dit zorgt niet alleen voor veel maatschappelijke overlast, maar bovendien voor een behoorlijke schadepost waar jij als grondroerder voor op mag draaien. De laatste jaren zijn dan ook tal van oplossingen bedacht om het aantal gevallen van graafschade terug te dringen.
Alle goede bedoelingen ten spijt, het is nog steeds Code Oranje voor de graafsector. Nog steeds komt schade als gevolg van graafwerkzaamheden veel te vaak voor. Agentschap Telecom is dan ook zeker niet tevreden.
In ons land ging in 2017 maar liefst 588.826 keer ergens in Nederland een schop de grond in. Dit heeft in meer dan 33.000 gevallen geleid tot schade aan kabels en leidingen. Dit leverde een aanzienlijke schadepost op. In 2017 bedroeg het kostenplaatje zo om en nabij 25 miljoen euro. Kosten die worden verhaald op de grondroerder.
Voor dit jaar heeft het Agentschap Telecom zich als doel gesteld het aantal graafschades in ons land terug te brengen tot maximaal 25.000. Behoorlijk ambitieus, vindt directeur en hoofdinspecteur van Agentschap Telecom, de heer Peter Spijkerman: “Zo ver is de sector nog niet. Vorig jaar heb ik daarom al ‘Code Oranje’ afgegeven. Dat signaal blijft staan.”
Om het aantal gevallen van graafschade aanzienlijk terug te dringen, is op 1 juli 2008 de zogenoemde grondroerdersregeling in werking getreden. Nog datzelfde jaar werd het verplicht om bij elke ‘mechanische grondroering’ een graafmelding te doen bij het Kadaster. Deze graafmelding is beter bekend als de zogenoemde KLIC-melding. De lettercombinatie 'KLIC' staat hierin voor Kabels en Leidingen Informatie Centrum.
Als je minimaal drie dagen voor het graven je KLIC-melding hebt gedaan aan het Kadaster, krijg je keurig netjes op tijd een kaart met daarop de bekende leidingen en kabels in de bus. Alleen ben je er hiermee nog lang niet. Want de locaties van de op de kaart aangegeven leidingen en kabels kennen namelijk een flinke foutmarge.
De wet stelt dan ook verplicht dat je de werkelijke ligging van de kabels en leidingen verifieert door gebruik te maken van proefsleuven. Veel proefsleuven. Zo dien je als machinist van een graafmachine binnen een straal van een meter aan weerszijden van de op de plattegrond aangeduide locatie verschillende proefsleuven te graven. Heb je eenmaal een leiding of kabel gevonden, dan ben je alsnog verplicht deze bloot te leggen.
Al met al een karwei dat nogal tijdrovend is. Al die proefsleuven graven kost veel tijd die je beter anders had kunnen besteden. Gelukkig bestaan er inmiddels veel betere oplossingen in de vorm van kabelzoekers.
Om jou het werk zo veel mogelijk uit handen te nemen, is al vele tientallen jaren geleden de kabelzoeker ontwikkeld. Kabelzoekers of kabeldetectoren zijn in staat om op een snelle, gemakkelijke en betrouwbare manier te bepalen waar de kabels en leidingen zich precies bevinden.
Aan de hand van de tekeningen zoals die zijn verstrekt door het Kadaster naar aanleiding van je KLIC-melding, ga je aan de slag met de kabelzoeker. Dit gaat in drie verschillende fasen:
|
Nadat je eenmaal de geleider hebt opgespoord, is het zaak de geleidende kabel te pinpointen. Houd echter wel in het achterhoofd dat hoe dichter de kabelzoeker zich bij de geleider bevindt, des te groter de uitslag van de meter zal zijn.
Houd de kabeldetector verticaal en loop vervolgens over het gebied waar je het signaal door hebt gekregen. Als de uitslag van de meter maximaal is, stop dan en verminder de gevoeligheid van de kabelzoeker een beetje voordat je weer verder gaat. Het gebied waarin het signaal is doorgekomen, zal kleiner worden bij het verminderen van de gevoeligheid. Indien de gevoeligheid voldoende is verminderd, zal er slechts een korte (piek)-uitslag van de meter zijn als je de geleider passeert. De kabeldetector bevindt zich direct boven de kabel als de uitslag van de meter maximaal is uitgeslagen.
Draai de kabelzoeker rond zijn verticale as, net zolang tot de uitslag van de meter minimaal is: de kabeldetector is nu in lijn met de geleidende kabel in de grond. Markeer nu de locatie van de geleider.
|
Heb je er werkelijk alles aan gedaan om graafschade te voorkomen en heb je per ongeluk toch een kabel of leiding kapotgetrokken, dan wordt het nog een behoorlijk administratieve rompslomp om te kunnen bewijzen dat de fout niet bij jou ligt. Het is namelijk jouw woord tegen dat van een overheidsinstantie. Om in het geval van graafschade goed beslagen ten ijs te komen, heeft C.Scope speciale kabelzoekers met datalogging ontwikkeld. De modellen met datalogging kun je herkennen aan de letter D aan het einde van de typeaanduiding.
Met een kabeldetector met datalogging sta je een stuk steviger in je schoenen. Een kabelzoeker die is uitgevoerd met de datalogging-functie, legt namelijk ieder klein detail over je zoekverrichtingen vast. Zo slaat een dergelijke kabeldetector van C.Scope niet alleen de zoekstand op, maar bovendien alle informatie over het gebruik van de detector, wanneer je deze hebt gebruikt en hoelang je hebt gezocht. Na gebruik sluit je deze kabelzoeker aan op je computer, en je kunt een keurig rapport uitdraaien dat dienst kan doen als bewijslast. De DXL4-D en de DXL4-DBG kunnen zelfs de diepteligging opmeten en deze gegevens opslaan.
Wil je bovendien ook nog de locatie waar je hebt gezocht kunnen opslaan en tot een jaar na dato nog op kunnen roepen? Dan kunnen wij je een kabeldetector van C.Scope met daarin de lettercombinatie ‘DBG’ van harte aanbevelen. Deze kabelzoekers zijn namelijk het neusje van de zalm op het gebied van kabeldetectie. Niet alleen slaat deze de zoekmodi en zoekstanden op, maar bovendien ook de exacte locatie waar je hebt gezocht. Want zowel de CXL4-DBG als de DXL4-DBG is namelijk uitgerust met een GPS. Zo kan deze kabeldetector alle info ook direct realtime op het scherm van je smartphone tevoorschijn toveren. Nóg handiger is dat de DBG-uitvoeringen van onze kabelzoekers bovendien moeiteloos kan samenwerken met onze eigen Land2Map-tablet!
|
Helaas zijn lang niet alle leidingen van metaal, of geven ze op de een of andere manier een signaal af. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een rioolbuis, of bijvoorbeeld de waterleiding. Om deze nu toch op te kunnen sporen, zijn er speciale signaalhaspels op de markt. Deze bijzonder effectieve oplossing worden te allen tijde gebruikt in combinatie met een signaalgever.
Als je signaalhaspel Flexi Tracer van C.Scope op een van de signaalgevers van C.Scope aansluit, kun je de capaciteiten van deze 80 meter lange draad van glasfiber op verschillende manieren inzetten. Afhankelijk van welke stand je kiest, kan deze flexibele draad over de gehele lengte worden gemeten of slechts het uiteinde van de Flexi Tracer.
Een combinatie van een kabelzoeker van C.Scope, een signaalgenerator van hetzelfde Britse merk én de Flexi Tracer van C.Scope is de ideale manier om leidingen met een nauwe diameter over een zeer lange afstand te kunnen volgen. Denk hierbij onder andere aan rioolbuizen en waterleidingen.
Nee, er is nog geen duidelijke wet die het gebruik van een kabelzoeker verplicht stelt om zo graafschade uit te sluiten. In de omringende landen is men echter al wel weer een stuk verder. In het Verenigd Koninkrijk is het gebruik van een kabeldetector namelijk al vele jaren verplicht. Niet voor niets komen de grootste en bekendste fabrikanten van kabelzoekers (waaronder dus ook C.Scope) afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk.
In ons land is het echter niet meer de vraag óf het gebruik van een kabelzoeker verplicht is, maar wanneer. Want ook in Nederland wordt de regelgeving rond het machinaal graven steeds strenger. Je kunt er dus maar beter op tijd bij zijn en een kabeldetector aanschaffen, omdat het binnen afzienbare tijd zeker verplicht zal worden gesteld.
Hoewel de nieuwste kabeldetectors van dit Engelse merk over heel wat moderne techniek beschikken, is een kabelzoeker zelf in principe maar een vrij simpel instrument. Er kan dus ook maar weinig kapot aan gaan. Deze kabelzoekers kennen dan ook een zeer lange levensduur. Bij regelmatig onderhoud kan een beetje kabeldetector dan ook zeker een jaar of twintig mee.
C.Scope is zelf dan ook zeer overtuigd van de kwaliteit van hun producten. Want op alle kabelzoekers van dit Britse merk zit maar liefst drie jaar lang standaard fabrieksgarantie. Mocht er binnen deze termijn buiten je eigen schuld om iets kapot gaan, dan wordt je kabelzoeker kosteloos gerepareerd.
De meest geavanceerde kabeldetectors van C.Scope, die je kunt herkennen aan de XL4-combinatie, hebben nog een extra stukje geavanceerde techniek aan boord. Deze kabelzoekers kunnen zichzelf namelijk kalibreren. Als je bij een van deze kabeldetectoren wil weten of ze nog aan de fabrieksspecificaties voldoen, koppel je ze gewoon aan je computer en je leest zo uit of ze nog helemaal goed zijn
Deze kabelzoekers beschikken namelijk over de zogenoemde ‘Automatic Daily Self test’-functie. Dat houdt in dat je kabeldetector zichzelf iedere dag kalibreert en de gegevens hiervan worden opgeslagen. Vervolgens kun je de resultaten van deze test uitlezen en uitprinten via je computer. Zo hoef je je kabelzoeker dus nooit meer te missen voor de jaarlijkse kalibratiebeurt. En dat werkt wel zo prettig.
Direct alle kabelzoekers en andere detectoren bekijken ►
Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600