De 4 belangrijkste soorten bouwkachels

Geschreven door Ronald 07-12-2023 0 Reacties Alles over klimaatbeheersing,Bouwplaatsinrichting,

Op het moment van schrijven vriest het dat het kraakt en de weermannen en weervrouwen voorspellen ook voor de komende dagen nog koud en helder vriesweer. Dit levert natuurlijk weer prachtige plaatjes en mogelijk schaatspret op, maar de koud is minder prettig als je in de koude lucht aan het werk moet. Maar hoe zorg je er nu voor dat je lekker door kunt werken zonder kou te hoeven lijden? Juist, met en goede bouwkachel natuurlijk! Gelukkig is Visser Assen de aangewezen leverancier voor je bouwkachel. Maar welke soorten bouwverwarming bestaan er allemaal? Je leest het allemaal in dit blogartikel.

 

De 4 belangrijkste vormen van bouwverwarming | Visser Assen

 

Het is geen geheim dat werken in de bouw of in een koude werkplaats zijn uitdagingen met zich meebrengt, vooral tijdens de koude maanden. Gelukkig zijn er verschillende vormen van bouwverwarming beschikbaar om je warm te houden, terwijl je aan het werk bent. In dit artikel bespreken we de vier meest gebruikte types: de elektrische kachel, gaskachel, heteluchtkanon en infraroodstraler.

 

Alle bouwkachels bekijken ►

 

  1. De Elektrische Bouwkachel is gemakkelijk en efficiënt

Elektrische kachels zijn populair vanwege hun gebruiksgemak en efficiëntie. Ze zijn gemakkelijk te installeren, vereisen geen brandstofopslag en zijn direct klaar voor gebruik. Elektrische kachels zijn ideaal voor kleinere ruimtes en worden vaak gebruikt in werkplaatsen waar directe warmte nodig is. Voordelen zijn onder andere hun schone verbranding en het feit dat ze geen uitlaatgassen produceren. Echter, de elektriciteitskosten kunnen oplopen, vooral bij langdurig gebruik.

 

Bovendien is er onderscheid te maken uit twee verschillende soorten elektrische heaters. Want naast de elektrische kachels die op het standaard lichtnet (dus 230 volt) kunnen werken, bestaat het grootste gros van de modellen uit elektrische kachels die werken op krachtstroom of drie fasen (400 volt). Op de bouw zijn gelukkig meestal wel beide vormen van spanning ruim voorhanden. 

 

  1. Gasheater, de Krachtige en Draagbare Bouwkachel

Gaskachels zijn met name geliefd vanwege hun kracht en draagbaarheid. Ze zijn snel op te warmen en kunnen gemakkelijk worden verplaatst naar verschillende werkplekken. Dit maakt ze ideaal voor de bouw, waar mobiliteit een prioriteit is. Wel dien je er echter rekening mee te houden dat gaskachels een goed geventileerde ruimte vereisen vanwege de uitlaatgassen die bij de verbranding van fossiele brandstoffen vrijkomen. Een gasheater of gaskachel brandt op propaangas of butaangas, dat via een externe gasfles wordt aangevoerd. Het dragen en opslaan van gasflessen kan eveneens als een nadeel worden beschouwd.

 

  1. Heteluchtkanon: Snelle en Effectieve verwarming

Heteluchtkanonnen, ook bekend onder de naam hittekanon, staan bekend om hun snelheid en effectiviteit. Ze blazen warme lucht de ruimte in en zijn in staat om grote gebieden te verwarmen. Heteluchtkanonnen zijn ideaal voor bouwplaatsen waar directe, krachtige warmte nodig is. Echter, ze kunnen lawaaierig zijn en verbruiken vaak veel brandstof, wat de kosten kan verhogen.

 

Heteluchtkanon Oklima | Visser Assen   Heteluchtkanon Oklima | Visser Assen

 

Ook onder de heteluchtkanonnen kunnen we twee verschillende typen onderscheiden. Je hebt namelijk zowel direct gestookte als indirect gestookte hittekanonnen. Een direct gestookt heteluchtkanon wordt in dezelfde ruimte geplaatst als waar de verwarming dient plaats te vinden. Je zit of staat dus – bij onvoldoende ventilatie – in de schadelijke uitlaatgassen te werken.

 

Bij een indirect gestookt hittekanon hoeft dit niet zo te zijn. Omdat je de warme lucht door middel van een optioneel mee te bestellen luchtslang in de te verwarmen ruimte kunt laten blazen, is het mogelijk om het heteluchtkanon buiten de ruimte te plaatsen. Je kunt dus gerust de bouwkachel buiten laten staan, terwijl je de warme lucht door een open raampje naar binnen laat blazen.

 

  1. Infraroodstraler biedt Gerichte Warmte zonder omweg

De laatste vorm van bouwverwarming is de infraroodkachel of infraroodstraler. Infraroodstralers hebben als voordeel dat ze gerichte warmte bieden zonder de omgevingslucht te verwarmen. Dit maakt ze efficiënter in energieverbruik en ideaal voor werkplekken waar specifieke zones verwarmd moeten worden. Ze zijn stil en produceren geen luchtstroom, wat handig kan zijn in stofgevoelige omgevingen. Het nadeel is dat ze minder geschikt zijn voor het verwarmen van grote open ruimtes.

 

Verreweg de meeste infraroodkachels in ons online assortiment zijn uitgevoerd met een grote interne brandstoftank. Door het verbranden van olie, petroleum of mazout wordt een behaaglijke binnentemperatuur bereikt. Het nadeel is dan wel dat je dient te zorgen voor voldoende ventilatie. Bovendien heeft Dryfast nog een infraroodstraler op stroom ontwikkeld. Deze werkt gewoon op 230 volt, dus veilig in het gebruik.

 

 

Conclusie: wat is nu de beste Bouwkachel?

Hoewel deze verwarmingsmethoden vaak worden geassocieerd met bouwplaatsen, zijn ze ook zeer geschikt voor werkplaatsen. Organisatoren van buitenevenementen, hobbyisten en zelfs garagebedrijven profiteren van de warmte en mobiliteit die deze toestellen bieden.

 

Om nu te bepalen welke bouwkachel voor jou het meest geschikt is, de juiste bouwverwarming hangt af van de specifieke behoeften van jouw werkplek. Of je nu kiest voor de eenvoud van een elektrische kachel, de mobiliteit van een gaskachel, de kracht van een heteluchtkanon, of de gerichte warmte van een infraroodstraler, er is een oplossing voor elke situatie. Blijf warm en productief, ongeacht hoe koud het buiten is!

 

Alle bouwkachels bekijken ►

Ook interessant
Wanneer gebruik je individuele valbeveiliging?

Wanneer gebruik je individuele valbeveiliging?

Ronald 25-04-2024 0
In een vorige blog hebben we al uitgelegd dat je van de Arbo-wet bij werkzaamheden op hoogte verplicht bent te zorgen voor collectieve valbeveiliging....
Lees meer
Dakrandbeveiliging: hoe en wanneer moet je deze gebruiken?

Dakrandbeveiliging: hoe en wanneer moet je deze gebruiken?

Ronald 18-04-2024 0
Visser Assen – in 2023 gefuseerd met AIC Harderwijk tot de AIC Visser Groep – houdt zich al sinds de oprichting in het jaar 1974 met alles wat er op e...
Lees meer
AIC Visser ontvangt 3.000ste review

AIC Visser ontvangt 3.000ste review

Ronald 17-04-2024 0
In de afgelopen jaren weten steeds meer klanten AIC Visser te vinden én te waarderen. Met gepaste trots kunnen wij dan ook vermelden dat gisteren – 16...
Lees meer

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600