De Juiste Verwarmingscapaciteit kiezen voor Koude Ruimtes: Een Praktische Gids

Geschreven door Ronald 21-12-2023 0 Reacties Alles over klimaatbeheersing,Bouwplaatsinrichting,

De winter is weer in volle gang en een goede verwarming is essentieel om de kou buiten te houden. Het kiezen van de juiste verwarmingscapaciteit is net zo belangrijk als het type bouwkachel dat je kiest. Niemand wil immers een bouwkachel die te zwak is voor de ruimte of juist overbodig veel energie verbruikt. Om nu te berekenen hoeveel capaciteit je nodig hebt om jouw ruimte te verwarmen, hebben wij een verwarmingscalculator ontwikkeld.

 

Verwarmingscalculator Visser Assen gebruiken | Visser Assen

 

Visser Assen laat jou deze winter natuurlijk niet in de kou staan. In dit artikel leggen wij je daarom uit hoe je de benodigde verwarmingscapaciteit kunt berekenen en welke apparaten geschikt zijn voor verschillende situaties. Lees dus snel verder!

 

Capaciteitscalculator: Een Handig Hulpmiddel

Om te beginnen hebben we een handige capaciteitscalculator op onze website, waarmee je eenvoudig kunt bepalen hoe krachtig jouw bouwkachel of heteluchtkanon moet zijn. Door slechts enkele gegevens in te vullen, krijg je direct inzicht in de vereiste capaciteit. Zo is in slechts drie stappen de benodigde verwarmingscapaciteit uit te rekenen.

 

Ga direct naar capaciteitscalculator ►

 

Eenheden van Verwarmingscapaciteit

Verwarmingscapaciteit wordt uitgedrukt in twee verschillende eenheden: kilocalorieën per uur en kilowatt. Met de wetenschap dat 1 kilowatt gelijkstaat aan 860 kilocalorieën per uur, kun je snel en gemakkelijk de benodigde capaciteit berekenen. Hieronder vind je drie verschillende situaties en hun benodigde verwarmingscapaciteit.

 

Voorbeeld 1: Werkplaats met Standaardafmetingen

Stel, je werkt iedere dag in een slecht geïsoleerde werkplaats van 10 bij 5 meter, met een plafondhoogte van 2 meter en 30 centimeter. De berekening leert ons dat je een capaciteit van minimaal 5.175 kilocalorieën per uur nodig hebt, wat overeenkomt met iets meer dan 6 kW. Tenminste, als je de temperatuur met 15 graden Celsius wilt verhogen. Voor deze situatie zijn de 9 kW elektrische bouwkachels van Dryfast en Oklima geschikte keuzes, maar zorg dan natuurlijk wel voor een krachtstroomaansluiting.

 

Verwarmingscapaciteit werkplaats berekenen | Visser Assen

 

Voorbeeld 2: Grote, niet-geïsoleerde Loods

Als je een grote loods wilt verwarmen met afmetingen van 25 meter lengte, 10 meter breedte en 4 meter hoogte, en deze is niet geïsoleerd, dan heb je een indrukwekkende capaciteit nodig: 60.000 kilocalorieën per uur. Dit is ongeveer 70 kW. In dit geval is een elektrische kachel niet meer toereikend. Kies dan ook voor een brandstof gestookte bouwkachel, zoals het direct gestookte SD 240 heteluchtkanon van Oklima.

 

Bedenk echter wel dat een direct gestookt hittekanon zich in de te verwarmen ruimte dient te bevinden. Een goede ventilatie is dan ook absoluut een vereiste. Voor wie liever een indirect gestookt model wil vanwege de uitstoot, is de SE 300 van Oklima een uitstekende optie. Dit is een indirect gestookt heteluchtkanon, wat betekent dat de bouwkachel zich buiten de ruimte bevindt, waarna de warme lucht met behulp van een transportslang in de te verwarmen ruimte wordt geblazen.

 

Karsten doorwerktent kubus | Visser Assen
 

 

Laatste voorbeeld: een kleine Werktent

Nog een klein voorbeeld voor wat betreft de benodigde bouwverwarming. Stel, je hebt bij Visser Assen een kleine werktent aangeschaft, zoals bijvoorbeeld de werktent Karsten kubusmodel 300.5S. Dit is een kubische werktent van drie bij drie meter, en met een hoogte van 215 centimeter. Voeren wij deze afmetingen in onze verwarmingscalculator in, dan zien we dat deze doorwerktent een inhoud heeft van maar liefst 19,35 kubieke meter.

 

Het is natuurlijk ontiegelijk koud in zo’n tent, dus als je in de winter geen ijsklomp wilt worden, dan heb je natuurlijk een goede bouwkachel nodig. Het minimaal benodigde aantal kilocalorieën per uur bedraagt dan ook 1161 kilocalorieën. Dat lijkt natuurlijk best een groot getal, maar omgerekend is dit slechts 1350 watt, oftewel 1,35 kW. Een elektrische kachel van slechts 2 kW biedt dan ook ruimschoots voldoende capaciteit om je lekker warm te kunnen houden.

 

 

Conclusie: Handig, zo'n Capaciteitscalculator!

Het kiezen van de juiste verwarmingscapaciteit is cruciaal om comfortabel de winter door te komen zonder onnodige kosten. Gebruik onze capaciteitscalculator en overweeg de geschikte verwarmingstechnologie voor jouw specifieke ruimte. Zo blijf je warm en bespaar je tegelijkertijd op energiekosten.

 

Ga direct naar capaciteitscalculator ►

Ook interessant
Wanneer gebruik je individuele valbeveiliging?

Wanneer gebruik je individuele valbeveiliging?

Ronald 25-04-2024 0
In een vorige blog hebben we al uitgelegd dat je van de Arbo-wet bij werkzaamheden op hoogte verplicht bent te zorgen voor collectieve valbeveiliging....
Lees meer
Dakrandbeveiliging: hoe en wanneer moet je deze gebruiken?

Dakrandbeveiliging: hoe en wanneer moet je deze gebruiken?

Ronald 18-04-2024 0
Visser Assen – in 2023 gefuseerd met AIC Harderwijk tot de AIC Visser Groep – houdt zich al sinds de oprichting in het jaar 1974 met alles wat er op e...
Lees meer
AIC Visser ontvangt 3.000ste review

AIC Visser ontvangt 3.000ste review

Ronald 17-04-2024 0
In de afgelopen jaren weten steeds meer klanten AIC Visser te vinden én te waarderen. Met gepaste trots kunnen wij dan ook vermelden dat gisteren – 16...
Lees meer

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600