LED-bouwlampen: de nieuwste feiten op een rij

Geschreven door Ronald 11-10-2019 0 Reacties Alles over bouwlampen,Bouwplaatsinrichting,

LED-bouwlamp kopen | Visser Assen

 

De technische wereld is constant in beweging. Producten worden continu verbeterd en aangepast. Zo is het ook het geval met bouwlampen. In dit blogartikel houden we je op de hoogte van de huidige stand van de techniek.

 

Sterke bouwlamp: Watt zegt niet meer wat

Als je op zoek bent naar een nieuwe bouwlamp, ben je waarschijnlijk op zoek naar een bouwlamp met een hoog wattage. Want ja, je hebt veel licht nodig en denkt dat een bouwlamp van 500 of zelfs 1000 watt wel genoeg zal zijn. Maar houdt een hoog wattage nu ook direct een hoge lichtopbrengst in? Het antwoord hierop is kort: nee.

 

In tegenstelling tot wat het grootste gros van de mensen denkt, wordt de lichtopbrengst van een lamp al enige tijd niet meer uitgedrukt in het aantal watt. Vroeger was dit namelijk wel het geval. Nog maar enkele jaren geleden maakten we nog volop gebruik van gloeilampen en halogeenlampen, en bij deze lampen kon je de lichtopbrengst gemakkelijk aflezen aan het aantal watt dat de lamp in kwestie gaf. Maar omdat in de loop der jaren milieuvriendelijke en energiezuinige alternatieven op de markt zijn verschenen, staat de lichtopbrengst niet meer in verhouding met het wattage.

 

Het werd dan ook tijd voor een nieuwe eenheid om de lichtopbrengst van een lamp uit te drukken. En zo was de eenheid lumen geboren. Lumen is een eenheid voor het totale zichtbare licht dat een lichtbron uitstraalt. Oftewel: de lichtopbrengst.

 

Lichtopbrengst van een halogeenlamp

De bouwwereld is een vrij conservatie werkomgeving. Nog altijd is de bouwlamp die verreweg het meest wordt gebruikt op de bouwplaats de halogeenlamp. Een halogeenlamp is namelijk zeer goedkoop in aanschaf en een kapot buisje is zo vervangen. Als je kijkt naar de lichtopbrengst van een bouwlamp halogeen dan kunnen we ongeveer de volgende lichtopbrengst aanhouden:

  • halogeenlamp 500 watt halogeen geeft 5.500 lumen
  • halogeenlamp 1000 watt halogeen is goed voor 13.000 lumen
  • halogeenlamp 2000 watt halogeen levert zo'n 26.000 lumen

Hierbij maken wij nog wel even de kanttekening dat het hier gaat om een halogeenlamp die vers uit de verpakking is gehaald. De lichtopbrengst van een halogeenlamp is namelijk sterk afhankelijk van de leeftijd van de bouwlamp en de kwaliteit van de reflectie van de halogeenlamp. Een standaard halogeenlamp bevat namelijk een buisvormig lampje dat licht uitstraalt. Dit halogeenbuisje geeft echter rondom licht naar alle richtingen, dus ook naar achteren. Hier heb je natuurlijk niets aan, maar gelukkig wordt dit licht opgevangen en teruggekaatst door de reflecterende achterzijde van de bouwlamp.

 

Juist omdat het licht van een halogeenlamp alle kanten op schijnt, lijkt het aantal lumen zoals vermeld op de verpakking nogal aan de hoge kant. Alleen wordt een deel van de lichtopbrengst dus niet gebruikt. Dit terwijl in het geval van een LED-bouwlamp wél alle lumen worden gebruikt. Een ledlamp heeft een rendement van 100 procent. Hierdoor is het 1 op 1 vergelijken van de lichtopbrengst niet mogelijk.

 

LED-bouwlampen worden steeds goedkoper

Omdat een bouwlamp vaak vele uren achter elkaar staat te branden, kost een gewone halogeenlamp je een niet gering vermogen aan energie. Toen eindelijk een jaar of tien geleden de eerste LED-bouwlampen op de markt verschenen, vonden deze door hun lage energieverbruik al snel gretig aftrek. Helaas waren deze eerste ledbouwlampen niet vrij van kinderziektes en waren ze in verhouding schreeuwend duur.

 

Gelukkig worden bouwlampen met een LED-chip steeds goedkoper. Dit komt natuurlijk onder meer omdat steeds meer lichtfabrikanten zich volledig gaan richten op het ontwikkelen en produceren van ledchips. En deze producenten worden bovendien steeds beter in het fabriceren van ledlampen.

 

Ook bij ons zijn de LED-bouwlampen in de loop der jaren steeds goedkoper geworden. De nieuwste toevoeging aan ons toch al omvangrijke assortiment bouwlampen is onze LED-bouwlamp klasse I model VANI. Deze onder eigen private VA-label geproduceerde schijnwerpers hebben een SMD-chip aan boord die goed is voor maar liefst 100 lumen per watt. Zo is de voordeligste VANI-lamp van 150 watt goed voor maar liefst 15.000 lumen. En hierboven heb je al gelezen dat dit meer is dan de lichtopbrengst van een halogeenlamp van 1.000 watt. En met een prijs van nog geen 90 euro is deze energiezuinige bouwlamp wel heel erg voordelig in aanschaf.

 

Hoe fel moet de ledlamp zijn?

Hoe fel de bouwlamp moet zijn of hoe hoog de lichtopbrengst voor jouw werkzaamheden, hangt uiteraard af van zowel de ruimte als het werk dat je ermee moet verrichten. Tijdens de meeste binnenwerkzaamheden is een bouwlamp vanaf 1.000 lumen – zeg maar een LED-lamp van 12 watt – al ruimschoots voldoende. Er zijn echter werkzaamheden die een hoger aantal lumen vereisen en dus een LED-bouwlamp met een veel hogere lichtopbrengst. Dit is bijvoorbeeld het geval in onderstaande voorbeelden:

  • Donkere muren. Zwart en andere donkere kleuren absorberen veel licht. In dit geval kan een fellere bouwlamp zeer effectief zijn
  • Een schilder moet goed oneffenheden kunnen opsporen op de muur. Een sterke bouwlamp is dan ook zeker aan te raden
  • In een grote ruimte of op een buitenterrein. Hierbij is de benodigde lichtopbrengst sterk afhankelijk van de grootte van het oppervlak of de ruimte die je wilt gaan verlichten

 

LED-bouwlamp groen licht kopen | Visser Assen

 

LED-bouwlamp met groen licht als nieuwste innovatie

Het nieuwste van het nieuwste op het gebied van bouwverlichting is natuurlijk de LED-bouwlamp met groen licht. Deze geeft een veel vriendelijker beeld dan het standaard koude licht van een standaard bouwlamp.

 

Deze webshop voor een complete bouwplaatsinrichting is onderdeel van het bedrijf Visser Assen. Al enkele jaren hebben wij als eerste de BouWatch geïntroduceerd. Een mobiele cameramast die de meeste mensen wel zullen kennen dankzij de karakteristieke groene bouwlampen. En nu zijn deze kenmerkende en beeldbepalende groene bouwlampen eindelijk los in de handel te verkrijgen. Wij hebben deze lamp echter jaren geleden in de armen gesloten.

 

Groen licht is vele malen vriendelijker voor de omgeving. Met een groene bouwlamp treedt er namelijk veel minder lichtvervuiling op. Dit is beter voor flora en fauna. Bovendien houd je met een groene bouwlamp je buren eerder te vriend en hebben beveiligingsmensen die het bouwterrein betreden een stuk beter zicht over het terrein. Het menselijk oog is namelijk gewend om in het duister minder licht te ontvangen. Als je nu plotseling vanuit het donker in het volle kunstlicht staat, moeten je ogen zich hier weer aan aanpassen. Maar dankzij het groene licht heeft beveiligingspersoneel hier juist veel minder last van.

 

Bovendien hebben veel wetenschappelijke onderzoeken al aangetoond dat groen licht een positieve invloed heeft op de natuur. Dit komt omdat ook de dierenwereld gevoelig is voor de kleurfrequentie. Met deze info in gedachten neemt men veel bewuster een besluit over de verlichting in de nachtelijke uren. Omdat groen kunstlicht dus een positieve uitwerking heeft op het bioritme van dier en plant kunnen met de juiste nachtverlichting grote stappen worden gezet pop het gebied van lichtvervuiling en de ecologische gevolgen hiervan.

 

Wie dit stuk goed heeft gelezen, is weer helemaal op de hoogte van de huidige stand van zaken omtrent bouwverlichting. Er valt dan ook maar één conclusie uit te trekken: LED-verlichting wordt steeds beter, energiezuiniger en goedkoper. En vooral de bouwwereld profiteert hier volop van mee. Stap dus snel over op LED-bouwlampen, en ervaar zelf hoeveel je jaarlijks kunt besparen op de energierekening!

 

LED-bouwlampen bekijken ►

 

Lees ook de volgende blogs:

Handige artikelen over bouwlampen
Hoe kies ik een goede LED-bouwlamp?

Hoe kies ik een goede LED-bouwlamp?

Ronald 31-10-2016 0
Lees meer
Nieuwe Mobiele Lichtmasten; Zelfvoorzienend en Energiezuinig

Nieuwe Mobiele Lichtmasten; Zelfvoorzienend en Energiezuinig

Ronald 09-10-2017 0
Lees meer
Led-bouwlamp kopen: waar moet je op letten?

Led-bouwlamp kopen: waar moet je op letten?

Ronald 10-09-2018 0
Lees meer
Bouwlamp klasse 1, 2 of 3: de nieuwste eisen

Bouwlamp klasse 1, 2 of 3: de nieuwste eisen

Ronald 15-11-2018 0
Lees meer
LED-bouwlampen: de nieuwste feiten op een rij

LED-bouwlampen: de nieuwste feiten op een rij

Ronald 11-10-2019 0
Lees meer

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600