Stofbeheersing wordt steeds belangrijker

Geschreven door Ronald 09-12-2019 0 Reacties Bouwplaatsinrichting,Alles over stofbeheersing,

Stofafzuiging op de bouw | Visser Assen

 

Tijdens het bouw-, sloop- en verbouwproces komt iedere dag weer een grote hoeveelheid stof vrij. En het werken met stof brengt nogal wat risico's met zich mee. Werknemers in de bouw hebben een vergrote kans op het krijgen van ziekten als silicose, chronische bronchitis of erger nog: longkanker. Het is dan ook niet voor niets dat de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (voorheen Arbeidsinspectie) al enkele jaren streng controleert op en optreedt tegen hoge concentraties stof op de bouwplaats. Maar hoe wapen je je nu het beste tegen schadelijk stof? Daar hopen wij je in dit blogartikel een zo duidelijk mogelijk antwoord op te kunnen geven.

 

Kwartsstof is zeer schadelijk voor de longen

Eerst even een klein stukje theorie. De stofdeeltjes die het meest berucht zijn en waar werknemers dan ook op verdacht moeten zijn, zijn kwartsdeeltjes. Kwarts, beter bekend wellicht onder de naam siliciumdioxide, komt van nature voor in de meeste gesteenten. Geen wonder dus dat je kwarts veel tegenkomt in vele bouwmaterialen, zoals bijvoorbeeld zandsteen, specie, betonsteen en baksteen. Hoewel deze bouwmaterialen op zich geen kwaad kunnen, zijn de stofdeeltjes die vrijkomen bij het bewerken ervan wél zeer schadelijk. De deeltjes zijn namelijk microscopisch klein en niet met het blote oog waar te nemen. En adem je deze onoplosbare deeltjes in, dan komen ze in je longen terecht. Dit kan leiden tot stoflongen, waardoor je op latere leeftijd een flink verhoogd risico hebt op aandoeningen als kortademigheid, hoesten, pijn op de borst of zelfs kanker.

 

Werkgever is verantwoordelijk voor een veilige werkplek

Uit onderzoeken omtrent de blootstelling aan gevaarlijke stofdeeltjes, die zijn uitgevoerd in opdracht van Stichting Arbouw, is gebleken dat concentraties kwartsstof bij verschillende bewerkingen in de bouw al in een kort tijdsbestek enorm hoog kunnen oplopen.  Volgens TNO wordt in de bouw de grenswaarde van 0,075 mg/m3 per dag in zestig procent van de gevallen overschreden (cijfers uit 2016). Deze deeltjes komen met name vrij bij het storten van zand, het vegen van vloeren en bij de mechanische bewerking van bouwmaterialen, zoals het sorteren en breken van bouw- en sloopafval en puin.

 

Belangenorganisatie Bouwend Nederland is dan ook van mening dat de werkgever het goede voorbeeld zou moeten geven en hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Zij dienen te zorgen voor veiligheid en gezondheid op de bouw. In het geval van kwartsstof houdt dit in dat onnodige blootstelling aan stof te allen tijde moet worden vermeden. En dat kan al door relatief simpele maatregelen als een goede stofafzuiging, het nat maken van puin en/of een goede adembescherming.

 

Stofafzuiging bij de bron met een goede bouwstofzuiger

Een van de beste methoden voor een doeltreffende stofbeheersing is het probleem direct bij de bron aanpakken. En wel in de vorm van een goede stofzuiger of waterstofzuiger. Voor een goede mobiele stofafzuiging bij de machine leveren wij de waterstofzuigers van het merk DiBO. Een Belgisch/Nederlandse producent van hoogwaardige reinigingsapparatuur. Als budgetvriendelijk alternatief hebben wij de waterstofzuigers van het Duitse merk Eibenstock in ons assortiment opgenomen.

 

Als je op zoek bent naar een bouwstofzuiger voor het direct afzuigen van schadelijke stofdeeltjes, is het belangrijk dat je kijkt naar de zogenoemde stofklasse. Schadelijk stof is namelijk in drie klassen in te delen: L, M of H. Zie voor meer info onderstaande afbeelding:

 

Stofklassen en stofafzuiging | Visser Assen

 

Zoals je kunt zien, volstaat in verreweg de meeste gevallen een waterstofzuiger die voldoet aan stofklasse M. Een dergelijke stofzuiger filtert namelijk maar liefst 99,9 procent van de schadelijke stofdeeltjes. Voor een bouwstofzuiger die voldoet aan de voorwaarden voor stofklasse M, komen twee modellen van Eibenstock en één model van DiBO in aanmerking. Welke nu de beste keuze is, is geheel afhankelijk van je eigen wensen en eisen die je aan een industriestofzuiger stelt.

 

Het afzuigen van stof direct bij de bron scheelt al een heel eind voor wat betreft het vrijkomen van schadelijke stofdeeltjes. TNO heeft zelfs een video gemaakt die duidelijk het verschil tussen stofafzuiging bij de bron en het hakken in beton zonder stofafzuiging aantoont. Deze video kun je bij hen op de site vinden.

 

Meeste machines zijn geschikt voor bouwstofzuiger

Veel van de professionele machines voor het bewerken van of het zagen in beton in ons online assortiment zijn al geschikt gemaakt om te worden aangesloten op een industriële stofzuiger. Uiteraard zijn de machines van Eibenstock al uitgerust met een stofzuigeraansluiting. Sterker nog: wij hebben zelfs al complete pakketten voor je samengesteld. Zo kun je een zaagmachine of een machine voor de bewerking van beton kopen samen met een stofzuiger en dat tegen een aantrekkelijke prijs.

 

Stofafzuiging in een ruimte met behulp van set stofafzuiging van Dryfast

Heb je te maken met grote concentraties aan stof op de bouwplaats? Dan is een degelijke ruimteafzuiging met behulp van een stofafzuigset een absolute must. Een stofafzuigset met het zogenoemde onderdrukprincipe. Wanneer je dit principe eenmaal goed weet toe te passen, wordt het uitbreken van stof naar een aangrenzende ruimte voorkomen. Is deze ruimte echter te groot om onderdruk te kunnen creëren, dan dien je gebruik te maken van tijdelijke schermen. Bovendien werk je met een stofafzuigset niet alleen een stuk veiliger, maar ook een stuk schoner. Niet alleen voor de persoon die het werk verricht, maar vooral ook voor de opdrachtgever. Laatstgenoemde verlangt dan ook steeds vaker dat er gebruik wordt gemaakt van stofafzuiging, om zo onnodige overlast en schoonmaaktijd te voorkomen.

 

Stofafzuiging mobiel met een filterbox van Dryfast

Standaard bestaat een complete stofafzuigset uit een ventilator, een luchtslang en een stofzak met een lengte van drie meter. Door de ventilator de lucht te laten aanzuigen, komt het schadelijke stof direct terecht in de stofzak. Is deze enorme stofzak eenmaal, dan kun je hem gemakkelijk en snel vervangen door een nieuwe stofzak.

 

Dryfast – onze huisleverancier van stofbeheersingssets – heeft nu echter wat nieuws uitgevonden: de filterbox FB300. Deze filterbox vervangt namelijk de stofzak waar een staditionele stofafzuigset mee is uitgerust. Een stofafzuigset met een filterbox is dan ook ideaal in kleine ruimten  waar geen ruimte is voor een lange stofzak van 3 meter.

 

De FB300 filterbox kan worden uitgebreid met een vijftal verschillende filters. Deze combinatie haalt alle schadelijke stoffen uit de lucht waarbij alle stofdeeltjes in de verschillende filters achterblijven. Hierna verlaat de schone lucht weer de filterbox.

 

Heb je al een stofafzuigset van een ander merk dan Dryfast en wil je tóch werken met een filterbox in plaats van een stofzak? Dan hoef je je heil niet elders te gaan zoeken, want de FB300 filterbox past namelijk op alle gangbare stofbeheersingssystemen, dus ook die van andere merken.

 

Stofvrij werken met Visser Assen

Zoals je kunt zien, kun je in onze online webshop alles vinden wat je nodig hebt om stofvrij te kunnen werken. Van stofzuigers tot en met complete ventilatiesets, je vindt het bij Visser Assen! Heb je echter nog vragen, dan kun je deze te allen tijde stellen via de bekende kanalen.

 

Stofafzuigsets bekijken ►

 

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600